Satumainen häätarina Toscanasta (Maanantai, Heinäkuu 18, 2022, 11:31)

Olemme vieläkin aivan pää pilvissä häiden jäljiltä! Aloitetaan häätarina hääviikosta valmisteluineen! Vietimme häiden ympärillä viikon ihanassa Fattorie di Cellin huvilassa Poppia ympäröivillä rinteillä. Tähystimme huvilan pihamaalta suoraan kohti Poppin linnaa. Vietimme huvilalla mielettömän ihanan viikon perheiden ja häiden ydintiimin kanssa pääosin vain altaalla rentoutuen ja loputtomia herkkuaterioita popsien!


Keskiviikkona oli aika toteuttaa häiden koekampaus ja -meikki ja ihana kampaajani/meikkitaiteilijani Simona saapui suoraan huvilalle, täydellistä palvelua! Torstaina Poppiin saapui lisää läheisiä ja suuntasimme häätiimin kanssa ensimmäistä kertaa vihkipaikalle Poppin linnaan hiomaan askelmerkkejä lauantaita varten. Torstai-iltana päädyimme järjestämään spontaanin rehearsal dinnerin huvilan pihalla tähtien ja tulikärpästen tuikkeessa.

Hääjuhlamme alkoi perjantaina 24.6. tervetuloillallisella juhlapaikassamme Borgo di Corsignanossa. Juhlapaikkamme on alkujaan ollut jo 1000 vuotta sitten perustettu kylä, mutta 90-luvulla alue on rakennettu ja remontoitu upeaksi resortiksi. Alue oli koko viikonlopun ajan kokonaan meidän käytössämme, ja kaikki häävieraamme myös majoittuivat Borgossa.

Tervetuloillallisen teema oli tietenkin Italia ja illan aikana herkuteltiinkin mm. pizzalla ja gelatolla. Upea floristimme Roberta oli koristellut pöydät herkullisesti teemavärein. Oli ihanaa päästä viettämään häiden etkoja kaikkien vieraidemme kanssa rennosti iltaa istuen ja jutustellen. Myös vieraat pääsivät heti tutustumaan toisiinsa ja ystävystymään, mikä näkyi koko viikonlopun ajan välittömässä ja rennossa tunnelmassa.img-20220624-wa0035jpg
Illan aikana oli myös pientä ohjelmaa, kuten häävisa, Matiaksen mummon 85-v. synttäriyllätys, Matiaksen enon koskettava puhe ja raumalaisten spontaanisti esittämä Raumlaise ryyp!

Sitten hääpäivän valmistautumistunnelmiin! Hääpäivänä vihkimisemme oli vasta klo 16, joten ehdimme ottaa aika rennosti ennen valmistautumista, esimerkiksi käydä altaalla polskimassa hääväen kanssa. Meidän huvilastamme Casa Scuolasta tehtiin morsiussalonki ja bestmanien huvila Casa Beppe muuttui sulhassalongiksi. Upea kampaaja- ja meikkaajatiimimme saapui laittamaan minun lisäkseni muuta hääväkeä juhlakuntoon.
matiasenoora-79_websize_1658143125jpg
Oman laittautumiseni aikana Borgoon pelmahtivat hääsuunnittelijamme assareineen, floristi ja kuvaustiimimme. Oli meillekin yllätys, että valokuvaajan ja videokuvaajan tilaaminen tarkoittikin itse asiassa viittä kuvaajaa! Oli kiinnostavaa seurata sivusilmällä heidän työtään, miten he bongailivat yksityiskohtia ruuduilleen tai loivat tarinallisuutta häävideoon. Valmistautuminen oli kuitenkin hääpäivän aikana niitä harvoja kohtia, jolloin kiinnitin ympärillä pyöriviin kuvaajiin mitään huomiota.
matiasenoora-48_websizejpg
Valmistautumisen aikana kaasoni pitivät huolen hääkuplastani, en missään vaiheessa edes vilkaissut kelloa, mutta juuri sopivalla hetkellä ylläni oli morsiuspuku huntuineen ja kädessäni maailman upein hääkimppu. Toinen kaasoista meni opastamaan vieraita busseihin kohti Poppin linnaa ja me toisen kaason ja vanhempiemme kanssa lähdimme myöhemmin tilataksilla vihkipaikalle. Oli ihana fiilistellä tuokion verran Borgon pihalla vanhempien kanssa kohta koittavaa H-hetkeä. Hääpäivän aikana itseni yllätti se, että en jännittänyt ollenkaan. Kaikki oli vaan niin huikean ihanaa ja fiilis mitä innostunein!

Meidät vihittiin Poppin linnassa Castello dei Conti Guidissa italialaisella siviilivihkikaavalla. Poppin linna on peräisin 1200-luvulta ja se on hyvin ainutlaatuinen ja juhlava vihkipaikka. Vihkijänä toimi Poppin kunnanjohtaja Carlo Toni ja tulkkina hääsuunnittelijamme Mari Mattila.
matiasenoora-165_websizejpg
Halusimme Matiaksen kanssa kohdata toisemme vasta alttarilla ja linnan portaikoissa kaasot ja bestmanit pitivät huolen, että pysyimme toisiltamme piilossa. Vihkimisen oli tarkoitus alkaa klo 16, mutta vihkijämme oli italialaiseen tyyliin saapumassa viime tingassa, ellei jopa myöhässä. Hääsuunnittelijamme kävi huikkaamassa, että tämä on ihan tavallista Italiassa, joten en ehtinyt stressata odottelua sen kummemmin. Odotellessamme isin ja kaasojen kanssa vihkimisen alkamista, nostatimme tunnelmaa hyräilemällä polttaribiisiäni All The Single Ladies (Put A Ring On It). Kesken jammailujen vihkijä juoksi ohitsemme vihkisaliin ja sen jälkeen seremonia alkoikin hyvin nopeasti - taaskaan en ehtinyt jännittää.
matiasenoora-198_websizejpg
Matiaksen ystävän tytär soitti vihkimisessämme viulua ja upea musiikki loi herkkää tunnelmaa. Isi saatteli minut alttarille Toivo Kuulan häämarssin tahdissa. Oli niin huikeaa kohdata vihdoin Matias ja hänen onnellinen hymynsä alttarilla, parhaita hetkiä koko päivänä! Vaikka vihkijä aiheutti myöhästymisellään ehkä muutamat sydämentykytykset ennen seremoniaa, oli hän kyllä aivan huippu seremoniamestari kaikin puolin. Vihkimisen tunnelma oli intiimi, koskettava ja samalla riemukas. Kun vihkijä julisti meidät aviopuolisoiksi, kaikki puhkesivat vihkijän johdolla villeihin aplodeihin!
matiasenoora-236_websizejpg
Vihkimisen jälkeen astelimme Matiaksen kanssa pois Elton Johnin Can You Feel The Love Tonight -kappaleen tahdissa. Vetäydyimme hetkeksi kahdestaan linnan kirjastoon odottamaan vieraiden poistumista linnan pihamaalle. Fiilis oli huipussaan ja häkeltyneen onnellinen! Seurasimme kirjaston ikkunasta linnan pihan tapahtumia. Olimme nimittäin järjestäneet yllätysshown linnan pihalle, siitä lisää myöhemmin...

Vihkimisen jälkeen Poppin linnan pihalla oli Bibbienan sbandieratorien huikea yllätysshow! Sbandieratorit eli lipunheittelijät ovat keskiajalta juontuva perinne. Olen itse nähnyt sbandieratorien esityksen joskus vuosia sitten San Marinossa. Sbandieratorit ovat tuttuja myös elokuvasta Toscanan auringon alla.
nooraematias-1115_websizejpg
Häiden valmistelujen aikaan, jo pari vuotta sitten, törmäsin netissä kuviin Bibbienan (Poppin naapurikunnan) sbandieratoreista Poppin linnan pihalla. Pyysimme hääsuunnittelijaamme selvittämään, olisiko meidän häihimme mahdollista saada vaikka pari lipunheittäjää. Paria ei ollut mahdollista saada, mutta 18 hengen ryhmä kylläkin. Lopulta hääpäivänä sbandieratoreja ja soittajia oli taisi olla vieläkin enemmän. Me emme etukäteen tienneet shown sisällöstä juuri mitään, joten sbandieratorit onnistuivat yllättämään kyllä meidätkin monin tavoin. Hääväki vaikutti olevan innoissaan ohjelmanumerosta ja kuvien ja videoiden perusteella showta näkyy olleen seuraamassa myös moni ohikulkija ja turisti. Sbandieratorien ryhmän johtaja esitti meille ensin tervehdyksen, sen jälkeen astelimme lippukujan läpi häämarssin tahdissa. Tämän jälkeen seurasi juhlava lippujenheittoesitys. Esityksen jälkeen otimme koko hääseurueen ja sbandieratorien kanssa huikean yhteiskuvan linnan edessä. Sbandietatorien panostus häihimme oli aivan mieletön, saimme heiltä jopa häälahjan (viirin ja posliinilautasen)!
nooraematias-1133_websizejpg
Yksi hauska yksityiskohta "behind the scenes" on pakko vielä jakaa. Linnan edestä kulkee autojenkin liikennöimä tie ja sbandieratorit suosittelivat etukäteen sulkemaan tien, jotta vieraat saavat levittäytyä tielle katsomaan esitystä. Hääsuunnittelijamme Mari oli pyytänyt tiesulkua Poppin kunnasta, mutta sitä ei voitu virallista reittiä pitkin myöntää, linnaa ympäröivät hotellit ja ravintolat eivät olisi innostuneet asiasta. Linnasta kuitenkin päätettiin soittaa paikalliselle poliisille ja pyytää heitä ohjaamaan liikennettä. Ilmeisesti hääpäivämme oli Casentinon laaksossa sen verran hiljainen poliisitehtävien kannalta, että tosiaan - paikallispoliisit päivystivät tiellä esityksen aikana!
matiasenoora-292_websizejpg
Vihkimisen jälkeen oli aika siirtyä takaisin Borgoon, jossa oli loihdittu aperitivopöydät vieraita odottamaan. Aperitivolla oli tarjolla erilaisia juomia ja alkupaloja cocktail-tyyliin. Me Matiaksen kanssa saavuimme Borgoon vähän vieraiden jäljessä, mutta edimme itsekin napostelemaan herkkuja. Aperitivo oli sopiva hetki hengähtää hiukan, mutta ehdimme myös ottaa perhekuvia ja käydä kuvaustiimin kanssa keskenämme nappaamassa muutamia otoksia ilta-auringossa.
nooraematias-1180_websizejpg
Aperitivon aikana kävi kova tohina toisaalla, kun Borgon kivipihaa kalustettiin, valaistiin, katettiin ja kukitettiin hääillallista varten. Vaikka illallisalueen visuaalista ilmettä oli päässyt rauhassa suunnittelemaan parikin vuotta, oli toteutus paljon enemmän kuin olisimme koskaan voineet kuvitella!
matiasenoora-351_websizejpg
matiasenoora-317_websizejpg

Hääillallinen syötiin häissämme italialaisittain pitkän kaavan mukaan. Italialainen catering antoi meille etukäteen italialaisen hääillallisen raamit ja viime syksynä kävimme cateringin luona maistelemassa ja valitsemassa menukokonaisuuden. Menussa oli kaksi primoa, tomaattirisotto ja cinta senese -appelsiinipasta ja sen jälkeen secondona porchettata arrosto eli paahdettua porsaan ulkofileetä lisukkeineen. Jälkiruuaksi tarjoiltiin salviasorbettia ja pieniä leivoksia. Viime syksynä saimme saimme valita catering-vierailulla myös illallisen kultakimalteisen astiaston, joka viimeisteli juhlavan tunnelman. Illallispaikka kivipihalla oli sanoinkuvaamattoman kaunis koristeineen, kattauksineen ja valoineen.

Hääillallisen aikana saimme kuulla lukuisia kauniita, hauskoja, koskettavia ja ikimuistoisia puheita läheisiltämme ja nimenomaan tämä osuus hääjuhlasta on ollut itselleni se mieleenpainuvin. Halusimme myös itse puhua toisillemme ja kertoa samalla häävieraille vähän meidän tarinaamme. Tulemme saamaan kaikki hääpuheet vielä myöhemmin videolla ja tulee olemaan niin ihanaa palata niihin vielä uudelleen ja uudelleen. Hääpuheiden suurin yllättäjä oli äidin puhe, joka alkoi vauhdikkaalla karnevaalisamballa, jota hän tanssi yhdessä ystäväperheemme äidin kanssa. Illallisella juhlatunnelma oli siis todellakin katossa! Aikuisten nautiskellessa pitkää illallista oli ihana huomata, miten lapset keksivät ihan omia touhujaan ja illallisalueen ympärillä kirmasi iloinen pienempien vieraiden joukko.

Hääillallisen jälkeen bileet pääsivät valloilleen limonaia-katoksilla, jonne siirryimme illallisalueelta lyhdyin koristeltua polkua pitkin. Halusimme häihimme ehdottomasti hyvän bilebändin ja sellainen saatiinkin tilattua Genovasta Toscanaan. Bändi viihdytti meitä mahtavilla soul-, funk- ja popbiiseillään myöhään yöhön.

Bileet alkoivat häätanssilla ja olimme valinneet kappaleeksi "meidän biisimme", Eros Ramazzottin Più Bella Cosan. Rakkaustarinamme alkuun liittyy kiinteästi Eros Ramazzottin vanha auto (Sic!), jolla Matias ajelutti minua kesäiltaisin v. 2018. Più Bella Cosa soi tietenkin tuona rakkauden kesänä Ramazzottin nimeä kantavassa autossa.
matiasenoora-388_websizejpg

Bileissä pienenä ohjelmanumerona oli italialainen hääkakku "millefoglie" (tuhatlehti), jonka kokki kokosi häävieraiden edessä. Floristi ja valaistustiimi olivat taas laittaneet parastaan alueen koristelussa. Me saimme Matiaksen kanssa vähän osallistua kakun viimeistelyyn ja poksauttaa prosecco-pullon. Hääkakkua leikatessamme rapea kakkupohja halkesi ja polkaisin samantien kantapään maahan ennen kuin Matias ehti!

Myöhemmin yöllä bändin lopetellessa bilekansa suuntasi jatkoille Borgon spahan. Vieraat nappasivat yksi kerrallaan polkua valaisseet lyhdyt mukaansa altaille ja sanoinkin seurueen muistuttavan tonttukulkuetta. Omalta osaltani vuode alkoi kutsua tässä vaiheessa yötä (olisikohan kello lähestynyt kolmea...). Sulho sen sijaan yhdessä kaasojen ja bestmanien kanssa urheasti isännöi jatkoja aamuun asti. Olen fiilistellyt edelleen sitä, miten hääpaikkamme muuntautui kaikkien tarpeisiin. Päivällä allasalueella toimi lasten oma leikkikerho ja öisin keski-ikää lähestyvien yökerho. Ja mitäpä olisivat suomalaishäiden jatkot ilman saunomista!

Häiden jälkeisenä aamuna jokainen sai heräillä rauhassa omia aikojaan brunssille. Oli ihanaa fiilistellä vieraiden kanssa vielä tämä päivä rauhassa kaikkea viikonloppuna tapahtunutta. Osa vieraista suuntasi brunssin jälkeen jo eteenpäin, useimmat jatkamaan lomailuaan Italiassa. Borgo oli kuitenkin käytössämme klo 16 asti iltapäivällä, joten moni vieraista jäi hyväksi toviksi vielä altaille polskimaan ja nauttimaan auringosta.

Hääviikonlopun jäljiltä tunnelma oli vaan niin ääriään myöten onnellinen, että en juuri ehtinyt tuntea haikeutta jättäessämme Borgon taaksemme. Olen aivan varma, että palaamme Borgon ja Poppin satumaiseen ympäristöön lomailemaan vielä monia kertoja tulevaisuudessa.                                                                                                                                                                                                                                                                           Noora

 

Foto: Studio Andrea Sampoli

Kukat: Gardenia/Roberta

Catering: Delizie Deliziose

Valaistus ja äänentoisto: Pagani Service

Kampaus&meikki: Stile Libero

Lipunheittäjät: Sbandieratori di Bibbiena

Vihkipaikka: Poppin linna, Toscana

Vanue: Borgo di Corsignano

WP: Toscanan Tuuli