Tiistai, Toukokuu 29, 2018, 16:17 | Ei kommentteja »
onneaToscanan Tuulen toukokuu tärähti käyntiin seitsemän hääseurueen voimin. Ainoastaan vuoden ensimmänen pari Juuli-Anna ja Jiri saivat nautia auringosta ja lämmöstä ikuisessa Roomassa. Kaikki muut parit saivat vettä oikein kunnolla, samalla kun koti-Suomi kylpi auringossa ja lämmössä.
Valokuvaajan kanssa mietittiin ettei ole ainakaan meidän kymmenvuotisen yhteistyön aikana moista sattunut, että juhlitaan viidet häät putkeen sateen saattelemina. Niinkuin italialaiset sanovat niin sposa bagnata - sposa fortunata on meidän lohtu. Eli onnea luvassa loppuelämäksi ja runsain mitoin❤
Paljon on myös yhteistä näillä häillä, jouduimme monessa kohtaa tekemään viime hetkellä täysin uudet järjestelyt milloin ukkosmyrsyn ja milloin jalkapallopelin vuoksi. Roomassa nimittäin pelattiin juuri Juulin ja Jirin hääpäivänä Mestarien liigan välierä  Roma-Liverpool. Jouduimme säätämään valokuvaukset ennen vihkimistä eikä sen jälkeen, sillä emme halunneet ottaa riskiä että hääseurue jumittuisi liikennekaaokseen. Ratkaisu osoittautuikin oikeaksi ja päivä sujui mallikkaasti. Vihkiminen idyllisessä Tivolissa oli hääparille ja vieraille ihana kokemus. Kaikki ihastelivat kylän autenttisuutta ja olivat onnellisia että vihkiminen tapahtui niin intiimisti poissa Rooman kaaoksesta. Hääillalliselle seurue kuitenkin suuntasi ytimeen. Löysimme Trasteveren kujilta ihanan puutarhamaisen sisäpihan, jossa seurue sai nauttia illallista ilman ympärillä viliseviä turisteja.
 
Juuli-Annan ja Jirin häät kuvasi Rossini Fotography, linkki kuvagalleriaan: www.rossiniphotography.it/eng/tivoli-wedding-rome-fine-art-wedding-photographer/ 
 
Saaran ja Andersin häät Gardalla jouduimme siirtämään viimehetkellä sisätiloihin, vaikka tarkoitus oli käyttää linnan upeaa terassia. Malcesinen kunnan järjestämä sisätila oli oikein käytännöllinen ja kiva, suuret ikkunat järvelle muistuttivat siitä että tosiaan olemme Gardalla. Ape Calissano-koppimopon vuokraaminen hääparille oli ihan loistoidea. Valokuvauskierroksen jälkeen Ape vielä kuljetti parin satamaan, jossa jo kaikki vieraat odottivatkin heitä. Hääristeilyn jälkeen juhlat jatkuivat tyynen ja poutaisan illan merkeissä upeassa rantaravintolassa, jonka olimme vuokranneet yksityiskäyttöön. Wedding planner joutui jättämään juhlat alkuillasta, sillä oli jo lähdettävä kohti Toscanaa, jossa seuraavana aamuna tapaaminen Jaken ja Sofian kanssa koekampauksen ja byrokratian merkeissä.
 
Aikataulua viilataan sopivaksi kuukausia ennen häitä, mutta siihen saattaa tulla viimehetkellä meistä riippumattomia muutoksia.... Sofian ja Jaken vihkiminen Castiglion Fiorentinossa alkoi 30 min myöhässä, koska jouduimme turvautumaan plan B:hen rajuilman vuoksi. Annoin morsiamelle komennon pysyä autossa kunnes pahin sade menisi ohi. Häät siirrettiin sisätiloihin kun saimme järkättyä 10 minuutissa upean kirkkomaisen pinacotecan vihkipaikaksi.

Myös 16.5. Lucignanon häät alkoivat 10 min myöhässä koska viulisti oli väärässä kylässä. Toscanassa on siis toinenkin Lucignano!! Loppu hyvin kaikki hyvin. Viulisti oli niin pahoillaan että soitti kokonaisen serenadin, joka jatkui vielä vihkimisen jälkeen ulkona hääparin astellessa kunnantalolta ulos saippuakuplien läpi. 
 
 
Reetta ja Jouko sanoivat toisillee tahdon luottopaikassamme Sansepolcrossa 22.5. Tällä kertaa sää oli armollisempi ja alkumaljat saatiin nautittua auringonpaisteessa. Pienen 11 henkisen hääseurueen voimin juhlittiin intiimisti upealla panoramapaikalla Sansepolcron kukkuloilla Villa Vallorsaiassa.

Fiilikset kolmen viikon työntäyteisen häähumun jälkeen ovat kiitolliset. Kaikki parit olivat tyytyväisiä. Säälle kun ei voida mitään, kaikki muu kyllä hoituu. Ihana jatkaa tästä kohti seuraavia häitä, jotka onkin jo ensi viikolla. Toscanassa Minna hoitaa Annen ja Aleksin häät 5.6. ja minä puolestaan Sisilian Ericessä Heidin ja Jannen häät 6.6. Huikeaa häähumua siis tiedossa. Postaillaan tänne kun ehditään:)
 
 
Andersin ja Saaran hääkuvat Gardajärveltä: foto by Enrico&Eleonora Photography
Sofian ja Jaken kuvat Toscanasta: foto by Wedding Movie / Andrea Bartolozzi
 
-Mari-

Keskiviikko, Maaliskuu 28, 2018, 13:00 | Ei kommentteja »

Naimisiin Italiassa.... En malta olla linkkaamatta tänne Eveliinan liikuttavia blogi-postauksia täydellisestä hääpäivästä Toscanassa:

HÄÄPÄIVÄN AAMU / KAMPAUS&MEIKKI: http://eveliinalivin.com/2016/02/wedding-week-bride-getting-ready/

SIVIILIVIHKIMINEN SAN CASCIANO DEI BAGNISSA: http://eveliinalivin.com/2016/02/wedding-week-matrimony/

HÄÄJUHLAT VILLALLA JA CATERINGIN HÄÄMENU: http://eveliinalivin.com/2016/02/wedding-week-cosy-festivities-at-our-villa/


Tiistai, Tammikuu 23, 2018, 13:23 | Ei kommentteja »

Huikean hieno LMD-häätapahtuman täyteinen viikonloppu takana. En voi muuta kuin iloita menestyksestä Vuoden Hääyritys-kisassa,  jossa tulimme kolmanneksi erittäin kovassa seurassa kategoriassa hää- ja juhlasuunnittelu. Kiitos meidän ihanien asiakkaiden sekä huikean tukiverkoston. Ilman teitä ei olis meitä. Tästä on huippua jatkaa kohti Toscanan Tuulen historian menestyksellisintä vuotta. Vuosi 2018 alkaa olla jo täyteen buukattu:) Jos siis mielit vielä naimisiin Italiassa tämän vuoden aikana niin nyt alkaa jo olla kiire. Muutamia ihania villoja on kuitenkin vielä vapaana. Jos olet joustava ajankohdan kanssa, niin laita meiliä. Konsultointitapaaminen Järvenpään toimistollamme on täysin ilmainen, eikä velvoita mihinkään:)Naimisiin Italiassa. Foto: Wedding Movie


Tiistai, Tammikuu 9, 2018, 15:04 | Ei kommentteja »

Uusia tuulia ilmassa ja hurjaa kasvua havaittavissa. Niimpä Toscanan Tuuli vaihtoi yhtiömuotoa toiminimestä osakeyhtiöksi 1.1.2018 alkaen. Tämä ei vaikuta millään muotoa asiakas-suhteisiin tai hääjärjestelyihin. Kaikki jatkuu ennallaan ja vetovastuussa olen edelleen minä. Tästä tulee upea vuosi:)

Olemme jälleen tavattavissa Helsingin Kaapelitehtaalla Love Me Do-häätapahtumassa 20.-21.1.2018. Tule ihmeessä moikkaamaan ja kuulemaan kuinka häät järjestetään Italiassa ja millaisella budjetilla.

-Mari Mattila-


Lauantai, Joulukuu 30, 2017, 15:40 | Ei kommentteja »

bombonieritBombonierithääkarkkeja

Italialaisia hääperinteitä löytyy monenlaisia maan eri seuduilta. Lisäksi monet ulkomailta tulleet perinteet, jotka ovat meille suomalaisille tuttuja, kuten riisin ja hääkimpun heitto, ovat myöskin vakiinnuttaneet asemansa italiallisissa häissä.

Varsinkin Italian maaseudulta löytyy kuitenkin monia, mielenkiintoisia perinteitä ja häihin liittyviä uskomuksia. Myöskin katolisen kirkon rooli näkyy yhä vahvana yhteiskunnassa - avioliittoon suhtaudutaan yhä monessa perheessä vakavasti ja hääparin pitää muun muassa käydä tapaamassa heidät vihkivää pappia, useita kertoja ennen häitä.

Muutamia mielenkiintoisia perinteitä löytyy listattuna alta;

Hääpuvun väriin liittyvät uskomukset

Vaikka valkoinen onkin nykyään suosituin hääpuvun väri, esimerkiksi Sisiliassa käytettään joskus myös muita värejä - kuten useimmissa kulttuureissa ollaan tehty, ennen kuin valkoinen on vakiinnuttanut asemansa hääpuvun värinä. 

Vanhojen uskomusten mukaan norsunluun värinen puku ennustaa myllerryksien täyttämää elämää, vaaleanpunainen ennustaa taloudellista menetystä ja punainen kuolemaa.

Vanhojen uskomusten mukaan morsiamen ei myöskään kuuluisi katsoa itseään peilistä puku päällä hääpäivänään. Jos morsian kuitenkin haluaa katsoa itseään peilistä, hänen tulee ensin riisua yksi kengistään, korvakorunsa tai hanskansa.

Vieraiden tulee välttää valkoista pukeutumisessaan- perinteisesti myöskin mustaa väriä tuli välttää, mutta nykyään mustat puvut vierailla ovat varsin yleisiä varsinkin, jos hääjuhlat sijoittuvat illan puolelle.

Huntu

Italian eteläisissä osissa on perinne, jonka mukaan morsiamen hunnun pituuden määrittää kihlavuodet- jokainen vuosi jonka pari on ollut kihloissa lisää hunnun pituutta yhdellä metrillä.

Hääpäivän valinta

Kuten pukuunkin, hääpäivän valintaan liittyy monia taikauskoja. Vaikka lauantai onkin nykyään useimpien hääparien valinta, on se vanhojen uskomusten mukaan epäonnea tuova hääpäivä. Sen sijaan maanantaina solmituille avioliitoille luvataan terveyttä ja tiistait lupaavat tasaista vaurautta. Myös kuukaudella on merkitystä – esimerkiksi ylivoimaisesti suosituin hääkuukausi, kesäkuu on rakkauden ja avioliittoa suojaavan Junon kuukausi.

 

Sisilialainen lahjapöytä

Sisiliassa häälahjat kootaan joko morsiamen tai sulhasen kotiin, ja lahjat annetaan kuukausi tai viikko ennen hääpäivää. Lahjapöytä koristellaan hienolla pöytäliinalla, somistuksilla ja confetilla. Lahjat ostetaan yleensä hääparin toivelistan mukaan, mutta nykyään on tavallista, että hääpari toivoo ainoastaan rahaa lahjaksi. Tällöin yleisenä sääntönä on, että rahalahjan pitäisi vastata arvoltaan vähintään häävieraan illallisen arvoa.

Lahjat pidetään näytillä kauniisti koristellussa lahjapöydässä hääpäivään asti.

”Confetti”

Confetti-karamellit valmistetaan yleensä manteleista. Niitä jaetaan häävieraille parittomana lukumääränä, ”un numero dispari” eli ”indivisibile”, lukumääränä, jota ei voi jakaa tai hajottaa, kuten ei tulisi avioliittoakaan. Hääpari tarjoilee confetteja vieraille hääkakun leikkaamisen jälkeen.

 

”Serenata”

Varsinkin Italian eteläisimmissä osissa hääpäivän aattona sulhasen tulee yhdessä paikallisten laulajien tai bändin kanssa mennä tulevan morsiamen parvekkeen alle laulamaan serenadia. Kun morsian sytyttää valot ja astuu ulos parvekkeelle, se tarkoittaa myönteistä vastausta, jonka jälkeen illanviettoa jatketaan musiikin ja morsiamen vanhempien tarjoaman illallisen parissa.

 

”La bomboniera”

Bomboniera on alun perin Ranskasta Italiaan 1700-luvulla saapunut hääperinne, jossa jokaiselle häävieraalle lähetettään tyylikäs lahjapakkaus, joka sisältää confetti-karamelleja. Lahjapakkaus on usein itsessään kuin koriste-esine, jonka vieras voi asettaa näytille kodissaan. Bombonierat valmistetaan perinteisesti kristallista tai hopeasta.

 

 

Jutun on kirjoittanut Stina Henriksson, joka opiskelee muotisuunnittelua Tanskassa, Via University Collegessa. Häät kiinnostavat aiheena siksi, että niiden pukeutumisessa panostetaan pukujen materiaaleihin ja laatuun ja arvostetaan käsityötaitoja, jotka itselleni ovat vaatesuunnittelussa tärkeitä arvoja.

Juttua varten olen haastattelut sulhasen hääpukeutumiseen parissa työskenteleviä, italialaisia kollegoitani ja ystäviäni, Georgina Rusua ja Luca Milania.

Foto: Wedding Movie, Cortona