Keskiviikko, Maaliskuu 28, 2018, 13:00 | Ei kommentteja »

Naimisiin Italiassa.... En malta olla linkkaamatta tänne Eveliinan liikuttavia blogi-postauksia täydellisestä hääpäivästä Toscanassa:

HÄÄPÄIVÄN AAMU / KAMPAUS&MEIKKI: http://eveliinalivin.com/2016/02/wedding-week-bride-getting-ready/

SIVIILIVIHKIMINEN SAN CASCIANO DEI BAGNISSA: http://eveliinalivin.com/2016/02/wedding-week-matrimony/

HÄÄJUHLAT VILLALLA JA CATERINGIN HÄÄMENU: http://eveliinalivin.com/2016/02/wedding-week-cosy-festivities-at-our-villa/


Tiistai, Tammikuu 23, 2018, 13:23 | Ei kommentteja »

Huikean hieno LMD-häätapahtuman täyteinen viikonloppu takana. En voi muuta kuin iloita menestyksestä Vuoden Hääyritys-kisassa,  jossa tulimme kolmanneksi erittäin kovassa seurassa kategoriassa hää- ja juhlasuunnittelu. Kiitos meidän ihanien asiakkaiden sekä huikean tukiverkoston. Ilman teitä ei olis meitä. Tästä on huippua jatkaa kohti Toscanan Tuulen historian menestyksellisintä vuotta. Vuosi 2018 alkaa olla jo täyteen buukattu:) Jos siis mielit vielä naimisiin Italiassa tämän vuoden aikana niin nyt alkaa jo olla kiire. Muutamia ihania villoja on kuitenkin vielä vapaana. Jos olet joustava ajankohdan kanssa, niin laita meiliä. Konsultointitapaaminen Järvenpään toimistollamme on täysin ilmainen, eikä velvoita mihinkään:)Naimisiin Italiassa. Foto: Wedding Movie


Tiistai, Tammikuu 9, 2018, 15:04 | Ei kommentteja »

Uusia tuulia ilmassa ja hurjaa kasvua havaittavissa. Niimpä Toscanan Tuuli vaihtoi yhtiömuotoa toiminimestä osakeyhtiöksi 1.1.2018 alkaen. Tämä ei vaikuta millään muotoa asiakas-suhteisiin tai hääjärjestelyihin. Kaikki jatkuu ennallaan ja vetovastuussa olen edelleen minä. Tästä tulee upea vuosi:)

Olemme jälleen tavattavissa Helsingin Kaapelitehtaalla Love Me Do-häätapahtumassa 20.-21.1.2018. Tule ihmeessä moikkaamaan ja kuulemaan kuinka häät järjestetään Italiassa ja millaisella budjetilla.

-Mari Mattila-


Lauantai, Joulukuu 30, 2017, 15:40 | Ei kommentteja »

bombonieritBombonierithääkarkkeja

Italialaisia hääperinteitä löytyy monenlaisia maan eri seuduilta. Lisäksi monet ulkomailta tulleet perinteet, jotka ovat meille suomalaisille tuttuja, kuten riisin ja hääkimpun heitto, ovat myöskin vakiinnuttaneet asemansa italiallisissa häissä.

Varsinkin Italian maaseudulta löytyy kuitenkin monia, mielenkiintoisia perinteitä ja häihin liittyviä uskomuksia. Myöskin katolisen kirkon rooli näkyy yhä vahvana yhteiskunnassa - avioliittoon suhtaudutaan yhä monessa perheessä vakavasti ja hääparin pitää muun muassa käydä tapaamassa heidät vihkivää pappia, useita kertoja ennen häitä.

Muutamia mielenkiintoisia perinteitä löytyy listattuna alta;

Hääpuvun väriin liittyvät uskomukset

Vaikka valkoinen onkin nykyään suosituin hääpuvun väri, esimerkiksi Sisiliassa käytettään joskus myös muita värejä - kuten useimmissa kulttuureissa ollaan tehty, ennen kuin valkoinen on vakiinnuttanut asemansa hääpuvun värinä. 

Vanhojen uskomusten mukaan norsunluun värinen puku ennustaa myllerryksien täyttämää elämää, vaaleanpunainen ennustaa taloudellista menetystä ja punainen kuolemaa.

Vanhojen uskomusten mukaan morsiamen ei myöskään kuuluisi katsoa itseään peilistä puku päällä hääpäivänään. Jos morsian kuitenkin haluaa katsoa itseään peilistä, hänen tulee ensin riisua yksi kengistään, korvakorunsa tai hanskansa.

Vieraiden tulee välttää valkoista pukeutumisessaan- perinteisesti myöskin mustaa väriä tuli välttää, mutta nykyään mustat puvut vierailla ovat varsin yleisiä varsinkin, jos hääjuhlat sijoittuvat illan puolelle.

Huntu

Italian eteläisissä osissa on perinne, jonka mukaan morsiamen hunnun pituuden määrittää kihlavuodet- jokainen vuosi jonka pari on ollut kihloissa lisää hunnun pituutta yhdellä metrillä.

Hääpäivän valinta

Kuten pukuunkin, hääpäivän valintaan liittyy monia taikauskoja. Vaikka lauantai onkin nykyään useimpien hääparien valinta, on se vanhojen uskomusten mukaan epäonnea tuova hääpäivä. Sen sijaan maanantaina solmituille avioliitoille luvataan terveyttä ja tiistait lupaavat tasaista vaurautta. Myös kuukaudella on merkitystä – esimerkiksi ylivoimaisesti suosituin hääkuukausi, kesäkuu on rakkauden ja avioliittoa suojaavan Junon kuukausi.

 

Sisilialainen lahjapöytä

Sisiliassa häälahjat kootaan joko morsiamen tai sulhasen kotiin, ja lahjat annetaan kuukausi tai viikko ennen hääpäivää. Lahjapöytä koristellaan hienolla pöytäliinalla, somistuksilla ja confetilla. Lahjat ostetaan yleensä hääparin toivelistan mukaan, mutta nykyään on tavallista, että hääpari toivoo ainoastaan rahaa lahjaksi. Tällöin yleisenä sääntönä on, että rahalahjan pitäisi vastata arvoltaan vähintään häävieraan illallisen arvoa.

Lahjat pidetään näytillä kauniisti koristellussa lahjapöydässä hääpäivään asti.

”Confetti”

Confetti-karamellit valmistetaan yleensä manteleista. Niitä jaetaan häävieraille parittomana lukumääränä, ”un numero dispari” eli ”indivisibile”, lukumääränä, jota ei voi jakaa tai hajottaa, kuten ei tulisi avioliittoakaan. Hääpari tarjoilee confetteja vieraille hääkakun leikkaamisen jälkeen.

 

”Serenata”

Varsinkin Italian eteläisimmissä osissa hääpäivän aattona sulhasen tulee yhdessä paikallisten laulajien tai bändin kanssa mennä tulevan morsiamen parvekkeen alle laulamaan serenadia. Kun morsian sytyttää valot ja astuu ulos parvekkeelle, se tarkoittaa myönteistä vastausta, jonka jälkeen illanviettoa jatketaan musiikin ja morsiamen vanhempien tarjoaman illallisen parissa.

 

”La bomboniera”

Bomboniera on alun perin Ranskasta Italiaan 1700-luvulla saapunut hääperinne, jossa jokaiselle häävieraalle lähetettään tyylikäs lahjapakkaus, joka sisältää confetti-karamelleja. Lahjapakkaus on usein itsessään kuin koriste-esine, jonka vieras voi asettaa näytille kodissaan. Bombonierat valmistetaan perinteisesti kristallista tai hopeasta.

 

 

Jutun on kirjoittanut Stina Henriksson, joka opiskelee muotisuunnittelua Tanskassa, Via University Collegessa. Häät kiinnostavat aiheena siksi, että niiden pukeutumisessa panostetaan pukujen materiaaleihin ja laatuun ja arvostetaan käsityötaitoja, jotka itselleni ovat vaatesuunnittelussa tärkeitä arvoja.

Juttua varten olen haastattelut sulhasen hääpukeutumiseen parissa työskenteleviä, italialaisia kollegoitani ja ystäviäni, Georgina Rusua ja Luca Milania.

Foto: Wedding Movie, Cortona

 

 

 


Perjantai, Marraskuu 17, 2017, 14:12 | Ei kommentteja »

 Sisilia on autenttinen kohde viettää erilaiset häät

Baglio Donna Franca. Marsalaauringonlasku uima-altaalle. Baglio Donna Franca. Häät Sisiliassa @toscanantuuliuima-allas Donna Franca, Marsala. Häät Sisiliassa /Toscanan TuuliBaglio Donna Francan sisäpiha. Häät Toscanan Tuuli

Marraskuun toisella viikolla pyörähdin Sisilian länsirannikolla hakemassa uusia tuulia hääsuunnitteluun. Vanha tutto kohde Marsala näytti jälleen uusia puolia. Löysin sieltä aivan uskomattoman ihanan wine resortin, jossa minulla on ilo järjestää ensi kesäkuussa suomalaishäät. Baglio Donna Francan omistaja Paola ottaa minut hymyssäsuin vastaan ja lähdemme heti kierrokselle. Maisemat ympäristöön ovat maagiset, olemme hieman merenpinnan yläpuolella, näkymä viinitarhoille ja merelle ovat kerrassaan ihastuttavat. Nään jo sielujen silmillä miten ihania hääkuvia tulee uima-altaalla auringon laskiessa meren taakse taivaanrantaan… Olen niin innoissani etten malttaisi millään odottaa kesäkuuhun. Eikö nyt joku pari voisi valita tämän paikan vaikkapa jo huhtikuun lopulle? Sää silloin Sisiliassa on verrattavissa Suomen kesään.

Baglio, eli aito sisilialainen aatelistalo Donna Franca on mittavassa restauroinnissa muutettu upeaksi relaishotelliksi, joka on täysin toimiva luomuviinitila. Viininkorjuuaikaan

asiakkaat pääsevät seuraamaan vendemmiaa, eli rypäleen tietä taivaallisen hyväksi viiniksi. Donna Francassa on 14 huonetta ja yksi sviitti, hinnat alk. 115 eur/vrk riippuen sesongista. Useissa huoneissa on lisävuodemahdollisuus, joten majoituskapasiteetti lähentelee 40 vierasta. Kaikissa  huoneissa on ilmainen wifi, satelliitti TV sekä ilmastointi..Donna Francan tyylikkään ravintolan listalla on runsaat valikoimat tuoretta kalaa sekä muita paikallisia herkkuja.

Ravintola suosii lähiruokaa ja useat tuotteet tulevat omilta viljelyksiltä. Häämenu alkaen 85 eur/hlö + viinit. Kattaus on tyylikäs ja tuolit ovat huputettu valkoisella kankaalla.

 

Baglio Donna Franca sijaitsee Trapanin ja Marsalan välisellä viinitiellä, jossa on useita muitakin viini- ja oliiviöljytiloja. Matkaa Trapanin lentokentälle ja vihkipaikalle Marsalaan on 10 km. Upein vihkipaikka on Ericen linnassa, johon noin 45 min automatka. Parhaimmat

rannat löytyvät noin 15 km päästä Lido Signorinosta, joka sijaitsee Marsalan eteläpuolella. Sisilian kuuluisa suolatie kulkee merenrantatietä Marsalasta Trapaniin. Siellä voi seurata kuinka paikalliset haihduttavat merivedestä suolaa samalla tekniikalla kuin antiikin kreikkalaiset.

Muut etäisyydet: Marsala 10 km, lentokenttä(Birgi, Trapani) 10 km, Erice 37 km, Trapani 22 km

 

VIHKIMINEN: CARMINEN LUOSTARIN SISÄPIHALLA

Vihkiminen entisessä Carminen luostarissa on mieleenpainuva kokemus. Marsalan kunnan väki on aidosti iloinen saadessaan suomalaisia vieraita heille.

Kaikki toimii hienosti ja ihmiset ovat todella ystävällisiä. Vihkimisen musiikkiin kannattaa satsata esim. viulistin verran. Se luo taianomaisen tunnelman jyhkeään kaariholveilla reunustettuun sisäpihaan.

YHTEENVETO VIHKIMINEN MARSALA JA JUHLAT BAGLIO DONNA FRANCA:

Toscanan Tuulen hääpalvelut 2400 EUR (täyden palvelun paketti 2018 )

Hääruokailu alk. 85 EUR/hlö

viinit, alk. 10 EUR/pullo

hääkampaus ja meikki koevedoksineen noin 400 EUR

hääkimppu: noin 100 EUR (+ muut kukat???)

siviilivihkiminen 375 EUR (Convento di Carmine, Marsala)

Viulisti vihkitilaisuuteen + aperitiiveille : 300 eur

majoitus alk. 115 EUR/ 2 hh huone/vrk +lennot ja vuokra-auto tai yhteiskuljetus kentältä.

 

Marsalan ja Trapanin kaupungit ovat siistejä ja kauniita sisilialaisia kaupunkeja. Ruoka on taivaallista mihin tahansa menetkin syömään. Jos ravintolan edessä on kyltti ”cous cous” se tarkoittaa että tänään on saatavilla tuoreesta kalasta tehtyä cous cousia. Sisilian matkan yksi kohokohdista onkin päästä nauttimaan tätä paikallista ruokaa. Itse ihastuin niin tähän kulinaariseen nautintoon, että päätin ottaa selvää mistä saa alueen parhaan cous cousin. Valintani oli La Marinara, Porta Garibaldi, Marsala. Täydellisesti annokseen sopii paikallinen valkoviini Grillo. Kaiken tämän kruunaa vielä se että marraskuussa Sisiliassa voi vielä syödä ulkona. Näistä asioista ammennetaan Suomen kaamosta varten😊

 

Kaikki ei ole kaunista Sisiliassakaan.. Periferiat ovat paikoin todella epäsiistejä. Kokonaisia roskapusseja on heitetty tienvarsille jopa meren läheisyydessä. Siiellä ne varmasti odottavat seuraavan sesongin alkua jolloin kunta päättää tehdä asialle jotain. Turistit eivät tule jos tienvarsia ei siivota, sen tietävät paikallisetkin. Jos päättää mennä Sisiliaan sesongin ulkopuolella, niin tämä on hyvä ottaa huomioon. Baglio Donna Franca on loistava valinta. Kaikki siellä on niin kaunista ja siistiä. Henkilökunta ja omistajaperhe ovat huippuja, ruoka ja viini taivaallista. Viinitilan isäntä on tehnyt urotyön ja pelastanut antiikkisen paikallisen viinin. Hän on kerännyt seudun kaikki ”vino Perpetuo”-tynnyrit ja säilyttää nyt niitä omassa kellarissaan ja täten on pelastanut tämän tuotteen joutumasta unohduksiin. Jään jännityksellä seuraamaan mitä tulevaisuus tuo.. Viinielämystä kannattaa jatkaa tutustumalla Florion historialliseen viinikellariin Marsalan keskustassa. Se onkin sitten jo tarina erikseen😊

-Mari-