Italialaisia hääperinteitä (Lauantai, Joulukuu 30, 2017, 15:40)

fotoweddingmovie5jpg

fotoweddingmovie1jpg

fotoweddingmovie6jpg

Italialaisia hääperinteitä löytyy monenlaisia maan eri seuduilta. Lisäksi monet ulkomailta tulleet perinteet, jotka ovat meille suomalaisille tuttuja, kuten riisin ja hääkimpun heitto, ovat myöskin vakiinnuttaneet asemansa italiallisissa häissä.

Varsinkin Italian maaseudulta löytyy kuitenkin monia, mielenkiintoisia perinteitä ja häihin liittyviä uskomuksia. Myöskin katolisen kirkon rooli näkyy yhä vahvana yhteiskunnassa - avioliittoon suhtaudutaan yhä monessa perheessä vakavasti ja hääparin pitää muun muassa käydä tapaamassa heidät vihkivää pappia, useita kertoja ennen häitä.

Muutamia mielenkiintoisia perinteitä löytyy listattuna alta;

Hääpuvun väriin liittyvät uskomukset

Vaikka valkoinen onkin nykyään suosituin hääpuvun väri, esimerkiksi Sisiliassa käytettään joskus myös muita värejä - kuten useimmissa kulttuureissa ollaan tehty, ennen kuin valkoinen on vakiinnuttanut asemansa hääpuvun värinä.

Vanhojen uskomusten mukaan norsunluun värinen puku ennustaa myllerryksien täyttämää elämää, vaaleanpunainen ennustaa taloudellista menetystä ja punainen kuolemaa.

Vanhojen uskomusten mukaan morsiamen ei myöskään kuuluisi katsoa itseään peilistä puku päällä hääpäivänään. Jos morsian kuitenkin haluaa katsoa itseään peilistä, hänen tulee ensin riisua yksi kengistään, korvakorunsa tai hanskansa.

Vieraiden tulee välttää valkoista pukeutumisessaan- perinteisesti myöskin mustaa väriä tuli välttää, mutta nykyään mustat puvut vierailla ovat varsin yleisiä varsinkin, jos hääjuhlat sijoittuvat illan puolelle.

Huntu

Italian eteläisissä osissa on perinne, jonka mukaan morsiamen hunnun pituuden määrittää kihlavuodet- jokainen vuosi jonka pari on ollut kihloissa lisää hunnun pituutta yhdellä metrillä.

Hääpäivän valinta

Kuten pukuunkin, hääpäivän valintaan liittyy monia taikauskoja. Vaikka lauantai onkin nykyään useimpien hääparien valinta, on se vanhojen uskomusten mukaan epäonnea tuova hääpäivä. Sen sijaan maanantaina solmituille avioliitoille luvataan terveyttä ja tiistait lupaavat tasaista vaurautta. Myös kuukaudella on merkitystä – esimerkiksi ylivoimaisesti suosituin hääkuukausi, kesäkuu on rakkauden ja avioliittoa suojaavan Junon kuukausi.

 

Sisilialainen lahjapöytä

Sisiliassa häälahjat kootaan joko morsiamen tai sulhasen kotiin, ja lahjat annetaan kuukausi tai viikko ennen hääpäivää. Lahjapöytä koristellaan hienolla pöytäliinalla, somistuksilla ja confetilla. Lahjat ostetaan yleensä hääparin toivelistan mukaan, mutta nykyään on tavallista, että hääpari toivoo ainoastaan rahaa lahjaksi. Tällöin yleisenä sääntönä on, että rahalahjan pitäisi vastata arvoltaan vähintään häävieraan illallisen arvoa.

Lahjat pidetään näytillä kauniisti koristellussa lahjapöydässä hääpäivään asti.

”Confetti”

Confetti-karamellit valmistetaan yleensä manteleista. Niitä jaetaan häävieraille parittomana lukumääränä, ”un numero dispari” eli ”indivisibile”, lukumääränä, jota ei voi jakaa tai hajottaa, kuten ei tulisi avioliittoakaan. Hääpari tarjoilee confetteja vieraille hääkakun leikkaamisen jälkeen.

 

”Serenata”

Varsinkin Italian eteläisimmissä osissa hääpäivän aattona sulhasen tulee yhdessä paikallisten laulajien tai bändin kanssa mennä tulevan morsiamen parvekkeen alle laulamaan serenadia. Kun morsian sytyttää valot ja astuu ulos parvekkeelle, se tarkoittaa myönteistä vastausta, jonka jälkeen illanviettoa jatketaan musiikin ja morsiamen vanhempien tarjoaman illallisen parissa.

 

”La bomboniera”

Bomboniera on alun perin Ranskasta Italiaan 1700-luvulla saapunut hääperinne, jossa jokaiselle häävieraalle lähetettään tyylikäs lahjapakkaus, joka sisältää confetti-karamelleja. Lahjapakkaus on usein itsessään kuin koriste-esine, jonka vieras voi asettaa näytille kodissaan. Bombonierat valmistetaan perinteisesti kristallista tai hopeasta.

 

 

Jutun on kirjoittanut Stina Henriksson, joka opiskelee muotisuunnittelua Tanskassa, Via University Collegessa. Häät kiinnostavat aiheena siksi, että niiden pukeutumisessa panostetaan pukujen materiaaleihin ja laatuun ja arvostetaan käsityötaitoja, jotka itselleni ovat vaatesuunnittelussa tärkeitä arvoja.

Juttua varten olen haastattelut sulhasen hääpukeutumiseen parissa työskenteleviä, italialaisia kollegoitani ja ystäviäni, Georgina Rusua ja Luca Milania.

Foto: Wedding Movie, Cortona